OLEJ Z CZARNEGO KMINKU

INACZEJ: CZARNUSZKA SIEWNA, CZARNY KMIN, CZARNUSZKAEGIPSKA

Inne nazwy używane dla czarnego kminku: w Indiach "kala jeera" (czarny kmin) lub "shahi jeera" (cesarski kmin, od cesarza mogolskiego); w Anglii "black caraway" (czarny kminek);

NA CO STOSUJEMY OLEJ Z CZARNEGO KMINKU?

ZASTOSOWANIE CZARNEGO KMINKU

Od wieków używa się czarnuszki w rejonach Azji, Afryki i Bliskiego Wschodu jako panaceum na różne choroby.

Czarnuszka wpływa korzystnie na większość układów naszego organizmu:

  • krążenia krwi;
  • oddechowy (gardło, nos, krtań, płuca);
  • moczowy (nerki, moczowody, pęcherz);
  • trawienny (jama ustna, przełyk, żołądek, jelita);
  • mięśniowo-szkieletowy;
  • narządy zmysłów (wzrok, słuch, smak, dotyk).

czarnuszka

Zaleca się stosowanie owego zioła bądź oleju w:

  • alergiach i stanach zapalnych,
  • obniżonej odporności organizmu,
  • podatności na infekcje,
  • przeziębieniach,
  • astmie i problemach z układem oddechowym,
  • bólach stawów, żołądka, zębów,
  • infekcjach towarzyszących dla przewodu pokarmowego,
  • wzmocnieniu funkcjonowania wątroby,
  • osłabieniu popędu płciowego.

OLEJ Z CZARNEGO KMINKU (CZARNUSZKI)

czarnuszka egipska

Olej z czarnego kminku jest dostępny na rynku w postaci płynnej oraz w postaci kapsułek. Każda firma, która produkuje i sprzedaje olej z czarnego kminku, używa różnego składu produktów

Sam olej jest barwy od miodowej do ciemnobrązowej. Produkuje się go z jedynych w swoim rodzaju nasion „Nigella sativa”. Dlatego właśnie ten rodzaj kminku otrzymał miano „prawdziwego czarnego kminku” oraz uchodzi za idealne źródło cennego oleju. Olej z tego rodzaju kminku jest znakomitej jakości i smaku.

Olej pełni funkcję przeciwutleniacza, który stabilizuje oraz chroni nienasycone kwasy tłuszczowe i fosfolipidy wchodzące w skład błon komórkowych przed uszkodzeniem ze strony wolnych rodników.

Doskonała kompozycja składników wchodzących w skład oleju sprawia, że olej jest znakomitym dodatkiem do naszej diety, którą uzupełnia w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

Jak już pisaliśmy wcześniej, w skład oleju wchodzą różne składniki – w zależności jaka firma go produkuje.

    Jednak jest kilka głównych, na których bazują firmy tworząc jego skład:

  • olej z czarnego kminku tłoczony na zimno;
  • olejki eteryczne;
  • żelatyna (wykorzystywana do wytworzenia kapsułek);
  • przeciwutleniacze;
  • naturalne witaminy oraz mikroelementy.

OLEJKI ETERYCZNE – wpływają na poprawę naszego samopoczucia. Są to bezwonne, lotne mieszaniny pochodzenia roślinnego. Charakteryzują się przyjemnym zapachem. Olejki zapachowe z roślin pozyskujemy metodą destylacji z parą wodną, ekstrakcji bądź wytłaczania. Najczęściej używane olejki: anyżowy, cynamonowy, goździkowy, kminkowy, lawendowy, miętowy, migdałowy, tymiankowy, waniliowy. Olejki ponadto mają działanie: bakteriobójcze, regulują powstawanie lepkiego śluzu przez co lepiej oddychamy i odksztuszamy w chorobach górnych dróg oddechowych.

ŻELATYNA – jest substancją naturalną. Zawiera w swoim składzie: mieszaninę białek oraz peptydów. Jest swoistym spoiwem w np. galaretkach, wyrobach czekoladowych, bitej śmietanie, jak również wędlinach, kiełbasach, konserwach mięsnych.. Spożywanie żelatyny sprawia, że poprawia się nam wygląd włosów i paznokci.

PRZECIWUTLENIACZE (antyoksydanty, antyutleniacze) – są grupą związków chemicznych, które same występując w małych stężeniach (w porównaniu z substancją podlegającą utlenianiu), wstrzymują lub opóźniają proces utleniania tej substancji. Każdy przeciwutleniacz może występować w roli prooksydanta.

W głównej mierze przeciwutleniacze to naturalne substancje roślinne, które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka, ale przeciwutleniaczami mogą być także jony metali przejściowych (manganu, cynku, selenu). Przeciwutleniacze stosuje się w zapobieganiu niepożądanym procesom utleniania, przez co przedłużają czas trwałości żywności.

NATURALNE WITAMINY I MIKROELEMENTY – Witaminy możemy podzielić na dwie grupy: rozpuszczalne w wodzie (C, witaminy z grupy B) oraz rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) Minerały dzielimy na makroelementy (wapń, fosfor, magnez, żelazo, potas, sód) oraz mikroelementy (niektóre: chrom, selen, cynk, krzem). Witaminy i minerały wpływają między innymi na: odporność i wzmocnienie organizmu, poprawę wyglądu skóry, włosów, paznokci; prawidłową budowę kości, bolesne skórcze mięśni, kłopoty z koncentracją, niedokrwistość (anemię), nastrój, pracę serca.